ΓΟΝΕΙΣ

άρθρα και προτάσεις για γονείς

Φόβοι και φοβίες στην παιδική ηλικία και ο ρόλος της καλλιτεχνικής αγωγής

Νικόλαος Λεβέντης Θεολόγος (ΠΕ01), μουσικοπαιδαγωγός (ΤΕ16), ηθοποιός ΜΑ Επιστήμες της Αγωγής: Τεχνολογίες Μάθησης & Επικοινωνίας   Εισαγωγικά περί της παιδικής ηλικίας Ο προσδιορισμός της παιδικής ηλικίας ποικίλει ανάλογα με κοινωνικο-πολιτισμικούς παράγοντες. Έτσι, ανάλογα με τον πολιτισμό, την κοινωνική τάξη, το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο μίας οικογένειας, το φύλο κ.λπ. ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου ως παιδιού …

Φόβοι και φοβίες στην παιδική ηλικία και ο ρόλος της καλλιτεχνικής αγωγής Διαβάστε Περισσότερα »

O Παιδικός Σταθμός ως χώρος διαμόρφωσης της προσωπικότητας και προαγωγής της ψυχικής ανθεκτικότητας

Κατερίνα Μανιαδάκη Αναπλ. Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Διευθύντρια Κέντρου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής «ΑΡΣΗ» Η εισήγηση αυτή, η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, βρίσκει τον κλάδο των παιδαγωγών προσχολικής ηλικίας σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή του. Σε μια στιγμή όπου πλήττεται και αμφισβητείται …

O Παιδικός Σταθμός ως χώρος διαμόρφωσης της προσωπικότητας και προαγωγής της ψυχικής ανθεκτικότητας Διαβάστε Περισσότερα »

Μια προσωπική ιστορία του -«Τί είναι Αυτό;» -«Εσύ τί νομίζεις;»

ΧΑΡΑ ΞΕΝΑΚΗ, MAed Βρεφονηπιοκόμος -Ψυχοθεραπεύτρια Όταν μου ζητήθηκε να γράψω για την μουσειακή εκπαίδευση δέχτηκα με πολλή χαρά. Καθώς συγκέντρωνα το υλικό μου, προσωπικές σημειώσεις, άρθρα και βιβλία διαπίστωσα ότι δεν είχα να προσφέρω κάτι καινούριο[1] στη χώρα  με  τα περισσότερα κατά κεφαλή μουσεία στην Ευρώπη, με  τα σύγχρονα πολυμέσα  (π.χ. της εικονικής περιήγησης)  και …

Μια προσωπική ιστορία του -«Τί είναι Αυτό;» -«Εσύ τί νομίζεις;» Διαβάστε Περισσότερα »

Οι πρώτες σχέσεις των παιδιών αποτελούν τις προϋποθέσεις για συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη

Μάτσα-Θολιώτη Βασιλική Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας Μεταπτυχιακό στην Εκπαίδευση Τα νεογέννητα από πολύ νωρίς εμπλέκονται σε επικοινωνία με εκείνους που τα φροντίζουν, καθώς αρχίζουν να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες, τις συζητήσεις και τα γεγονότα της κοινότητάς τους. Η κουλτούρα και οι διαφορετικές αντιλήψεις για την ανατροφή των παιδιών επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται αυτές …

Οι πρώτες σχέσεις των παιδιών αποτελούν τις προϋποθέσεις για συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη Διαβάστε Περισσότερα »

Εικαστικές προσεγγίσεις στην προσχολική ηλικία

Μιμή Τρούλου-Καπουλίτσα Καθηγήτρια Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στην ηλικία των δύο ετών, το  μικρό παιδί  αφήνει ένα ίχνος επάνω στην κρέμα που έχει πέσει στα ρούχα του ή παίρνει τυχαία  ένα φύλλο χαρτιού το περιεργάζεται, μιλά, το δείχνει,  το σχίζει  και τότε…έχει δημιουργήσει  ένα σχέδιο. Μπορεί να επαναλάβει αυτήν την κίνηση  …

Εικαστικές προσεγγίσεις στην προσχολική ηλικία Διαβάστε Περισσότερα »

Ο παιδικός μονόλογος

Αγνή Ζακοπούλου Διδάκτωρ επιστημών Αγωγής Πανεπιστημίου Παρισίων, Αν. Καθηγήτρια Επιστημών Αγωγής Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΤΕΙ Αθήνας Ας δούμε αρχικά πώς αναλύει τη λειτουργία του μονολόγου και του διαλόγου ο Jean Piaget (Ζαν Πιαζέ)[1] . Από τους συλλογισμούς του διαπιστώνουμε κατ’ αρχήν ότι ο μονόλογος του παιδιού είναι διαφορετικού χαρακτήρα ανάλογα με το αν αυτό βρίσκεται …

Ο παιδικός μονόλογος Διαβάστε Περισσότερα »

Προαγωγή Στοματικής Υγείας στην Προσχολική Ηλικία

Ανδρέας Αγουρόπουλος DDS, MSc Παιδοδοντίατρος, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Αθηνών «Παιδικά δόντια χαλασμένα;…..Δεν υπάρχει πρόβλημα, το παιδί θα τα αλλάξει» Αυτή είναι μια έκφραση που ακούγεται πολύ συχνά, ακόμα και σήμερα, ανάμεσα σε γονείς, παιδαγωγούς ακόμα και ανθρώπους που ασχολούνται με  επαγγέλματα υγείας. Είναι όμως μεγάλο λάθος να παραγνωρίζεται η σημασία της καλής στοματικής υγείας σε …

Προαγωγή Στοματικής Υγείας στην Προσχολική Ηλικία Διαβάστε Περισσότερα »

Άγχος Αποχωρισμού: Άγχος του παιδιού ή της μητέρας;

Βασιλική Τσάτσου, Ψυχολόγος, Μ.Sc. Επιστημονική Συνεργάτης Ψυχολογικού Κέντρου « ΆΡΣΗ» www.arsi.gr Η Κατερίνα είναι ένα παιδί 5 ετών. Δεν έχει αποχωριστεί ποτέ τη μητέρα της, η οποία μετά τη γέννησή της εγκατέλειψε την εργασία της για να ασχοληθεί με την ανατροφή της. Η Κατερίνα επιζητά συνεχώς σωματική επαφή με τη μητέρα, προσπαθεί να κερδίζει με …

Άγχος Αποχωρισμού: Άγχος του παιδιού ή της μητέρας; Διαβάστε Περισσότερα »

Η συμβολή της λογοτεχνίας στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού

Φλωρά Αφροδίτη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ και του Πανεπιστημίου του Maine της Γαλλίας (διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα με θέμα: Διδακτικές της Πολυγλωσσίας και Γλωσσικές Πολιτικές, Διάδοση των Γλωσσών και Πολιτισμών σε Πολύγλωσσα Περιβάλλοντα), πτυχιούχος των τμημάτων Βρεφονηπιοκομίας Τ.Ε.Ι.Θ και Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Α.Π.Θ Ο Σεφέρης στις Δοκιμές υποστήριζε ότι τη γλώσσα …

Η συμβολή της λογοτεχνίας στη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού Διαβάστε Περισσότερα »

Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά;

Μαργαρίτα Μάνθου Κλινική Ψυχολόγος Έχετε βρεθεί συχνά μπροστά στο δίλημμα: «να πω όλη την αλήθεια στο παιδί μου;», «πόσο μπορεί να το αντέξει;», «μήπως ένα ψέμα είναι προτιμότερο από τη σκληρή πραγματικότητα;». Πολλοί γονείς συγχέουν τα όρια της γνώσης που πρέπει να λαμβάνει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του, με το αν πρέπει ή …

Πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά; Διαβάστε Περισσότερα »