Ιστορικό Τμήματος Προσχολικής Αγωγής Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας

Το Τμήμα Βρεφονηπιοκομίας αποτελεί συνέχεια της Σχολής Βρεφοκόμων «Πριγκίπισσα Σοφία» η οποία ιδρύθηκε το 1955 συγχρόνως με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ». Από τότε μέχρι σήμερα η Σχολή στεγάζεται σε εγκαταστάσεις του Κέντρου Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» και συνεργάζεται στενά με αυτό. Όταν ιδρύθηκε η Σχολή, σ΄ αυτήν μπορούσαν να εγγραφούν φοιτήτριες κατόπιν γραπτών και προφορικών εξετάσεων, μετά την αποφοίτησή τους από το εξατάξιο τότε Γυμνάσιο. Η φοίτηση ήταν τριετής (συνεχής σε 12μηνη βάση) και περιελάμβανε υποχρεωτική θεωρητική φοίτηση και πρακτική άσκηση με παιδιά 0 έως 6 χρόνων.

Το 1977 η Σχολή μετονομάσθηκε σε Ανωτέρα Σχολή Νηπιοβρεφοκόμων ενώ συνέχισε να υπάγεται στο Κέντρο Βρεφών «Η ΜΗΤΕΡΑ» (το οποίο ήταν Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Κράτος), και παρέμεινε έτσι έως το 1984 οπότε εντάχθηκε χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών της, στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1404/83. Το 2007, το Τμήμα "Βρεφονηπιοκομίας" μετονομάζεται σε "Τμήμα Προσχολικής Αγωγής".

Συνολικά έως το 1984 αποφοίτησαν από τη Σχολή χίλιοι είκοσι τέσσερις (1024) πτυχιούχοι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλοί άξιοι επιστήμονες δίδαξαν σ' αυτό το διάστημα και μεταξύ αυτών οι Σπ. Δοξιάδης, Λ. Αλεξανδράκη, Ν. Χαρβάτη, Ε. Φαναριώτη, Ε. Δρυγιαννάκη, Ν. Ζίας, Δ. Μαζαράκη, Κ. Χάκας, Ν. Διβάρη, Ο. Μαράτου, Η. Μπεζεβέγκης, Μ. Κυνηγού-Φλάμπουρα, Α. Καραγγέλη, Μ. Νασιάκου, Π. Λαγός και Φρ. Μόττη.

Από το 1965 η Σχολή λειτουργούσε με Διευθύνουσα την Ιωάννα Ραβάνη και ομάδα μονίμων διδασκουσών η οποία στην τελευταία φάση λειτουργίας της αποτελείτο από τις Δ.. Παπαγεωργοπούλου, Ε. Καλατζή, Ε. Κοτζαμπάση οι οποίες στη συνέχεια εντάχθηκαν στο προσωπικό του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Αθήνας το 1984.

Σκοπός του Τμήματος είναι να καταρτίσει επιστημονικά παιδαγωγούς που θα αναλάβουν την αγωγή και φροντίδα παιδιών από τη γέννησή τους μέχρι τα έξι τους χρόνια, δηλαδή μέχρι την εισαγωγή τους στο Δημοτικό Σχολείο

Επισκέπτες

Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αίτηση Εγγραφής

Είσαι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας ΤΕΙ;
Γίνε μέλος τώρα !

Αίτηση

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ Social

ΠΑΣΥΒΝ Facebook ΠΑΣΥΒΝ Twitter ΠΑΣΥΒΝ YouTube