Θέμα: «Αδιαπραγμάτευτα τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ και ο Παιδαγωγικός – Εκπαιδευτικός χαρακτήρας των Παιδικών Σταθμών»

 Διοικητικό Συμβούλιο ΠΑΣΥΒΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών (ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ.) αποτελεί την Πανελλήνια Επιστημονική και Επαγγελματική Οργάνωση των Παιδαγωγών, αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της Επικράτειας.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των μάχιμων παιδαγωγών που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς όλης της χώρας, για τις μεθοδεύσεις που αφορούν την κατάργηση των κατοχυρωμένων επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και την επιχειρούμενη απαξίωση και υποβάθμιση του βαρυσήμαντου Παιδαγωγικού & Εκπαιδευτικού έργου και ρόλου των Παιδαγωγών και των Παιδικών Σταθμών.

Με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε από δημοσίευμα στο esos.gr ότι στις 30/01/2018 σε συνάντηση που είχατε με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, μια ομοσπονδία που δεν μας εκπροσωπεί, αποφασίστηκαν χωρίς εμάς για εμάς εξαιρετικά βλαπτικές μεταβολές.

Ειδικότερα σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΔΟΕ αλλά και πληροφόρηση από τους συνδικαλιστές της, ανακοινώθηκε ότι στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής:

  • Θα περισταλούν και θα καταργηθούν τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΤΕΙ
  • Θα αλλάξει ο τίτλος ονομασίας του Τμήματος και θα προστεθεί ο όρος «φροντίδα!!»

    Επίσης ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Αποτελεί πρωτοφανή παγκόσμια πρωτοτυπία και πολιτική παραδοξότητα ερήμην των Καθηγητών των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων εργαζομένων, ερήμην των Συνδικαλιστικών και Επιστημονικών τους Οργανώσεων ( ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΑΣΥΒΝ ) να επιχειρούνται μεταρρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων, των παιδιών, των επιστημονικών δεδομένων και των διεθνών πρακτικών.

Επανειλημμένα τεκμηριώσαμε τόσο εμείς, όσο και η ακαδημαϊκή κοινότητα του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Αθήνας με έγγραφά μας ( link1, link2 ), ότι οι ισχυρισμοί της ΔΟΕ είναι έωλοι επιστημονικά, αβάσιμοι νομοθετικά και απαράδεκτοι ηθικά καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν εργασιακά δικαιώματα άλλων εργαζομένων και να εμποδίσουν μεταρρυθμιστικές προοδευτικές δομές προς όφελος των παιδιών και της κοινωνίας για την ικανοποίηση ακραιφνών συντεχνιακών αιτημάτων.

Είναι προφανής πλέον, απροκάλυπτος και καταδικαστέος στην κοινωνία των πολιτών ο στόχος της ΔΟΕ: Επιδιώκει την υποβάθμιση και την απαξίωση του Παιδαγωγικού ρόλου και έργου των Παιδαγωγών και των Παιδικών Σταθμών και την μετατροπή τους από χώρους αγωγής, εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης των παιδιών, σε χώρους φροντίδας και φύλαξης για να αιτιολογήσει το αφήγημα της υποχρεωτικής ένταξης των παιδιών τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αδιαφορώντας για την θυματοποίηση των παιδιών, των γονέων, τα επιστημονικά δεδομένα και τις πρακτικές της διεθνούς κοινότητας.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα κάτωθι:

  • Τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ είναι αδιαπραγμάτευτα.
  • Δεν θα αποδεχτούμε την λέξη φροντίδα στον τίτλο σπουδών μας, διότι εμπεριέχεται στις έννοιες Αγωγή και Εκπαίδευση και η αναγραφή της στον τίτλο γίνεται σκόπιμα για να προτάξει το ειδικό αντί του γενικού, με στόχο την απαξίωση και την υποβάθμιση των επαγγελματιών παιδαγωγών της χώρας μας. Είναι ανεπίτρεπτο και αντίθετο με τα Διεθνή Ακαδημαϊκά πρότυπα η λέξη «φροντίδα» να προσδιορίζει τoν τίτλο ενός Πανεπιστημιακού Παιδαγωγικού Τμήματος.
  • Θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα των γονέων να επιλέγουν την δομή που επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους (παιδικός σταθμός – νηπιαγωγείο) και δεν θα επιτρέψουμε την θυματοποίηση και σχολειοποίηση των μικρών παιδιών.
  • Ο αγώνας των παιδαγωγών των Παιδικών Σταθμών έχει συμμάχους τα Διεθνή Επιστημονικά Ερευνητικά δεδομένα, τις πρακτικές της Διεθνούς Κοινότητας, τους γονείς και την κοινωνία των πολιτών.

Κύριε Υπουργέ,

Με δραστικές κινητοποιήσεις δεν θα επιτρέψουμε να λαμβάνονται αποφάσεις για εμάς, χωρίς εμάς.

Μετά τα ανωτέρω αιτούμεθα να ορίσετε το συντομότερο δυνατόν συνάντηση προκειμένου να σας εκθέσουμε από κοντά τις απόψεις μας.

Επισκέπτες

Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αίτηση Εγγραφής

Είσαι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας ΤΕΙ;
Γίνε μέλος τώρα !

Αίτηση

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ Social

ΠΑΣΥΒΝ Facebook ΠΑΣΥΒΝ Twitter ΠΑΣΥΒΝ YouTube