Με μεγάλη έκπληξη και απορία πληροφορηθήκαμε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ΑΤΕΙ Ηπείρου, κύριο Βρυώνη Γεώργιο, ότι στις 24/10/2017 στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Προέδρους των Τμημάτων των ΑΤΕΙ και των Πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, ο Υπουργός Παιδείας κος Κώστας Γραβρόγλου ανακοίνωσε ότι θα καταργηθούν δύο από τα τρία Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ.

  • Επειδή πρόσφατα ο Υπουργός Παιδείας στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενώπιον των Υπουργών κυρίου Σκουρλέτη, κυρίας Φωτίου, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΔΟΕ και του ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ. δήλωσε ότι αποτελεί παθογένεια η ύπαρξη παιδαγωγικών σχολών στα ΑΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια και ότι το Υπουργείο θα κινηθεί προς την άρση αυτής της παθογένειας.
  • Επειδή η ακαδημαϊκή κοινότητα εξέφρασε την θετική της άποψη.
  • Επειδή τα τρία Τμήματα Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ δεν επαρκούν να καλύψουν με Παιδαγωγούς Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης τους 3800 Παιδικούς Σταθμούς (15.200 τάξεις Παιδιών) του Ιδιωτικού, του Δημόσιου Φορέα και των Οργανισμών που λειτουργούν στην χώρα μας.
  • Επειδή οι απόφοιτοι των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ έχουν αναγνωρισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα ως Παιδαγωγοί τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Επειδή τα συγκεκριμένα Τμήματα συγκεντρώνουν υψηλές προτιμήσεις εισακτέων φοιτητών όπως καθαρά φαίνεται από τις βάσεις εισαγωγής και έχουν μεγάλη απορρόφηση και ζήτηση στην αγορά εργασίας και μηδενική σχεδόν ανεργία.
  • Επειδή λειτουργούν πάνω από μισό αιώνα και έχουν μεγάλη απήχηση στην κοινωνία για την βαρυσήμαντη αποστολή που επιτελούν για τους Παιδικούς Σταθμούς της χώρας.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο

  • Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την κατάργηση της Δημόσιας Εκπαίδευσης των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας και την παραχώρηση του δελεαστικού πακέτου των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής στα ιδιωτικά κολλέγια.
  • Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της ποιότητας Αγωγής και Εκπαίδευσης των Παιδιών που φιλοξενούνται στους Παιδικούς Σταθμούς.
  • Δεν θα επιτρέψουμε την απαξίωση των Παιδικών Σταθμών, την υποβάθμιση του έργου που επιτελούν και του βαρυσήμαντου ρόλου τους στο Παιδί και την Οικογένεια.
  • Δεν θα επιτρέψουμε την καταστρατήγηση των Επαγγελματικών και Εργασιακών μας Δικαιωμάτων.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας να ανακαλέσει τις δηλώσεις του διότι οι εργαζόμενοι Παιδαγωγοί και οι φοιτητές έχουν αποδείξει και στο παρελθόν (Αθηνά 1) ότι έχουν την δύναμη να ανατρέψουν σχέδια συρρίκνωσης και κατάργησης της Τμημάτων της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επισημαίνουμε ότι εμμένουμε και στηρίζουμε τις θέσεις μας όπως αυτές διατυπώθηκαν (Δελτίο Τύπου ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ 25/09/2017).

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα στην ένταξη των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια.

Στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν σε αυτήν την επιβεβλημένη και αναγκαία πολιτική απόφαση, που θα έχει τεράστια Εκπαιδευτικά, Κοινωνικά και Οικονομικά οφέλη, τότε θεωρούμε αυτονόητο ότι το Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Αθήνας θα ενταχθεί αυτοδύναμο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τα Τμήματα Θεσσαλονίκης και Ηπείρου στα υπό ίδρυση τοπικά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.

Καλούμε τους εργαζόμενους Παιδαγωγούς, τους Φοιτητές και τους Καθηγητές των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής, τους Συλλόγους Γονέων των Παιδικών Σταθμών, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την Επιστημονική Κοινότητα να υπερασπιστούν το δικαίωμα των Παιδιών για ποιοτική Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση, τον Παιδαγωγικό και ποιοτικό ρόλο των Παιδικών Σταθμών, καθώς επίσης και τον Δημόσιο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης των Παιδαγωγών Προσχολικής Ηλικίας.

 

Επισυνάπτεται το έγγραφο

Επισκέπτες

Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αίτηση Εγγραφής

Είσαι Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας ΤΕΙ;
Γίνε μέλος τώρα !

Αίτηση

ΠΑ.ΣΥ.ΒΝ Social

ΠΑΣΥΒΝ Facebook ΠΑΣΥΒΝ Twitter ΠΑΣΥΒΝ YouTube